onsdag 10. februar 2010

ABC i ord og bilder - S & T

Jeg prøver så tappert å delta på ABC-utfordringen. Jeg er så lite flink til dette med tidsfrister, men jeg henter meg igjen. Jeg hadde forrige ukes bokstav klar siden jeg begynt med denne utfordringen, men av spesielle årsaker hadde jeg ikke mulighet til å delta.

Min S står for Strabisme, eller skjeling. Min eldste prinsesse skjeler, og derfor ville jeg bruke det tema.
Skjeling oppstår når begge synsbanene ikke er parallelle. Barn lærer raskt å tilpasse seg innover-skjeling, og får vanligvis ikke dobbeltsyn. Hjernen begynner å undertrykke det skjelende øyet, noe som kan gjøre det svaksynt.
Permanent skjeling hos barn gir manglende samsyn/dybdesyn. Man vil da få problemer med å beregne avstander og ha økt tendens til å snuble og støte borti ting. Ved å bruke lapp over det gode øyet i perioder, tvinges hjernen til å ta i bruk det skjelende øyet, slik at dette kan trenes opp til å se bedre. Hensikten med behandling er primært å oppnå godt syn på begge øyne.

Man har det ikke morsommere enn man lager det selv. :D

Og så har vi denne ukens bokstav. Min T står for Tur. Jeg er så heldig at jeg tilhører en familie som elsker å dra på tur. Noe vi foressten gjør alt for sjelden. Men i går utnyttet jeg og jentene det flotte vinterværet og dro på tur og spiste lunsj og kjeks i det fri.Våre faste turkompiser - Svartn og Kvitn.En snøvott

9 kommentarer:

Toi9 sa...

For noen koselige turbilder :)
Det er godt å være på tur i finværet, hadde det no bare vart da. Snø, snø og atter snø i dag !!!
Kong vinter har med andre ord ikke tenkt å gi seg med det første.
Ha en fin dag i morra :)
toini:)

Anonym sa...

Nydelige bilder for S og T. Herlig det hvor storesøster har lånt bort sine briller. Ser skikkelig intelligent ut :-) Ha en flott dag!

Petunia sa...

Så kjekt at du "tok oss igjen" med to bokstaver!!
Det er fint at de ver så mye om skjeling slik at de får begge øynene til å se like godt. En bekjent av meg fikk en datter som måtte gå med lapp på det ene øyet, men nå er hun helt kvitt skjelingen. Ikke så kjekt så lenge hun måtte bruke lappen da, men det er bare noe man må gjennom. Jeg måtte gå med lapp på øyet for noen år siden da jeg skadet meg. Det var grusomt til å begynne med, mistet dybdesynet og sidesynet, men du så fort man vennet seg til det. Mye lettere det enn å lære seg å skrive med venstrehånden da jeg brakk den høyre:)
Tur er den selvfølgelige T'en akkrat som u... er den selvfølgelige U'en;) Vent å se!!!

Anonym sa...

Det er bra at datteren din får hjelp mot skjeling.
Hvorfor blir hun ikke operert mot skjeling?
Jeg har også skjeling og er plaget med hodepine.
Jeg venter på operasjon.
Jeg har fått høre at operasjon er den beste behandlingen mot skjeling.

Linn Kr/sykepleier sa...

Det har aldri vært snakk om operasjon her, fordi briller og lappebruk har vært effektiv behandling! :)

Anonym sa...

Bruker hun briller og lapp nå?
Jeg har aldri brukt lapp, menn jeg bruker briller.

Linn Kr/sykepleier sa...

Hun er nå 6 år, nettopp avsluttet lappebruken, avhengig av briller! ;)

Anonym sa...

Siden hun avsluttet lappebruken i mai 2012, er hun fortsatt bedre med skjelingen?
Siden du er sykepleier, så lurer jeg på om du kan være så snill å svare meg på dette?
Er det utover skjeling de opererer for eller er det innover skjeling?
Hvilken av de to er det som lappebruken hjelper mot?

linn kr/sykepleier sa...

Skjelingen er der fortsatt men i mye mindre grad. De vil nok ikke få bort mer enn de allerede har fjernet. Når hun tar av brillene klarer hun å rette opp begge øynene og holde de rett, dette klarte hun ikke før.

Det er ikke snakk om å få operert øynene for skjeling heller, da den er sekundær. Dvs at hun skjeler pga overlangsynthet, ikke primær skjeling.

Siden jeg er sykepleier og ikke øyelege så har jeg dessverre ikke stålkontroll på dette med operasjoner av øyet og stabisme. Men jeg tror at både innover- & utoverskjeling kan opereres, men at de prøver konservativ behandling med briller og lapp først.

Noe bedre svar kan jeg nok dessverre ikke gi deg! ;)